Hvad er ransomware? Ransomware er en virus, som krypterer dine filer og dokumenter, så du ikke kan tilgå indholdet, medmindre du betaler en løsesum. Derfor er ransomware også noget af det mest udspekulerede stykke malware, du eller dine medarbejdere kan få ind på jeres computer. Læs med, og bliv klogere på hvordan ransomware fungerer, og hvordan du bedst beskytter dine data. 

De seneste år har samfundet og virksomhederne undergået en accelereret digitalisering, hvor digitale platforme anvendes til alt lige fra kundeservice, intern kommunikation, økonomistyring, lagerstyring, automatisering osv. De digitale muligheder styrker og udvikler virksomhedernes forretning, men digitaliseringen har samtidig givet cyberkriminelle flere muligheder til at hacke og infiltrere vores digitale platforme.

Trusselbilledet er i konstant bevægelse, og hackerne udvikler hele tiden nye metoder til at ramme virksomhederne på – og ransomware er ikke en undtagelse. Gennem de sidste par år er ransomware-angrebene blevet mere sofistikerede og udspekulerede.

Skal vi sikre dig en stabil og effektiv IT-drift?

Vores IT-konsulenter er klar til at tale om, hvordan vi kan sikre din virksomhed en stabil og effektiv IT-drift. Klik på knappen og udfyld formularen, så kontakter vi dig.

IT konsulent

Hvad er ransomware og hvordan fungerer det?

Ransomware er et stykke malware, som er designet til at kryptere filer på en enhed, så alle filer og systemer bliver låst. Herefter vil hackerne i form af en popup-skærm kræve en løsesum i bytte for, at filerne bliver dekrypteret.

Ransomware fungerer ved, at et ondsindet program installeres på din enhed. Det kan ske på forskellige måder:

  • Ved at tilegne sig adgang via et fjernskrivebord, fx hvis internetforbindelsen ikke er sikret ordentligt eller sikkerhedshuller ikke er blevet opdateret.
  • Via e-mail eller hjemmeside hvor de cyberkriminelle prøver at lokke dig til at klikke på et link eller downloade en fil.

Efter ransomware er blevet installeret, begynder den systematisk at kryptere enheden. Typisk starter de med netværksdrevet, da det er her de mest forretningskritiske data ligger. Har du mistanke om ransomware fordi du eller dine medarbejdere ikke kan åbne jeres filer, gælder det om at slukke computeren med det samme. På den måde afbrydes virussen, så den ikke kan sprede sig og krypterer yderligere filer.

IT outsourcing | Comby

Minimer risikoen for dataangreb med backup 

Er virksomheden først blevet ramt af ransomware, er det umuligt at få data fri fra krypteringen, medmindre du vælger at betale løsesummen. Dette kan vi dog ikke anbefale, da det viser, at du er villig til at betale, og har derfor større risiko for at blive udsat for hacker-angreb igen.

Den bedste og hurtigste metode til at gendanne og få dine data tilbage er via en backup. Som tidligere nævnt arbejder hackerne hele tiden på at udvikle deres metoder, så de bliver endnu mere udspekulerede og uigennemskuelige. Mange ransomware-filer er forklædt som Word- eller pdf-filer eller kendte afsendere som fx fra chefen, og derfor kan det være svært for medarbejderne at gennemskue ondsindet malware.

Ifølge Michael Boye Olsen, IT-konsulent hos Comby, er en sikker backup det centrale våben mod ransomware:

Der findes desværre ikke så mange sikkerhedsforanstaltninger, der kan forebygge ransomware. Derfor er en komplet og gennemtestet backup af dit system den bedste sikkerhed, og et angreb fra ransomware vil dermed ikke være fatalt”.  

Ransomware

Har din virksomhed råd til at blive hacket?

Ransomware kan have fatale konsekvenser for den enkelte virksomhed, hvis ikke de har en solid backup-løsning. Hackernes løsesum kan være urimelig høj og værdien af de tabte data kan være endnu højere.

En god og gennemtestet backup-løsning kræver selvfølgelig også, at der investeres nogle penge heri – men spørgsmålet er, om du har råd til at lade være?

Virksomhedens data og filer er jo fundamentet for, at de kan drive en forretning. Jo længere tid deres filer er utilgængelige, des større bliver omkostningerne. Så backup’en er virkelig den ideelle løsning. Her er der selvfølgelig også noget nedetid og nogle konsulentpenge, men det er stadig en billigere løsning”, fortæller Michael Boye Olsen.

Uddan medarbejderne i virksomhedens IT-sikkerhedspolitik

Udover en solid og gennemtestet backup, der kan sikre gendannelse af virksomhedens data, er det også vigtigt at uddanne medarbejderne i virksomhedens IT-sikkerhedspolitik.  For ved dine medarbejdere hvordan de skal reagere, hvis de opdager noget mistænkeligt – eller hvordan de skal håndtere virksomhedens data?

I en IT-sikkerhedspolitik skal ledelsen tage stilling til, hvilke retningslinjer ledere og medarbejdere skal følge i forhold til digital sikkerhed. Et led i en sikkerhedspolitik kan fx vedrøre hvor ofte brugerne skal skifte adgangskode, eller sætte en procedure for, hvor dokumenter skal placeres og gemmes.

En velintegreret IT-sikkerhedspolitik giver også større awareness hos medarbejderne i forhold til hvordan de agerer forsvarligt i den digitale hverdag. Datahåndteringen bliver dermed også lettere fordi virksomhedens data ikke ligger flere forskellige steder, men har sine helt bestemte placeringer, hvor der bliver taget back up af filerne.

 

Backup er kernen i en ideel sikkerhedsløsning

Når du investerer i en backup-løsning, er det ikke kun en sikkerhed mod ransomware. En backup dækker alle dine filer uanset typen af datatab som fx utilsigtet sletning, brand, tyveri eller anden form for hacker-angreb. Hos Comby rådgiver vi dig i, hvilken backup-løsning der passer til din virksomhed. Som en del af servicen sørger vi selvfølgelig for at sætte systemet op og teste restore af backup regelmæssigt, så du altid kan være sikker på, at din backup-løsning fungerer.

 

Vil du vide mere om, hvordan vi kan optimere din IT-sikkerhed?
Så tøv ikke med at kontakte os.

Hvad er IT outsourcing, og hvordan kan det gavne din virksomhed?

Hvad er IT outsourcing, og hvordan kan det gavne din virksomhed?

Lever din dokumenthåndtering op til GDPR, databeskyttelsesloven og bogføringsloven?

Lever din dokumenthåndtering op til GDPR, databeskyttelsesloven og bogføringsloven?

Comby Danmark opnår ISAE 3402-erklæring

Comby Danmark opnår ISAE 3402-erklæring

Styrk din IT-sikkerhed: Forebyg hackerangreb på din virksomhed med disse råd

Hackerangreb på danske virksomheder er tiltagende. Næsten 25% af virksomheder med 10-49 ansatte har i løbet af 2021 oplevet brud på deres IT-sikkerhed. Det viser en undersøgelse fra SMV Danmark. Det mærker vi også hos Comby. Vores konsulenter bliver dagligt kontaktet...

Print as a Service, leasing eller køb af printer – Vælg den rigtige printerløsning til din virksomhed

Hvordan vælger man den rigtige printerløsning? Hos Comby tilbyder vi en bred vifte af printerløsninger, som vi guider dig igennem i denne artikel. Lær om fordelene ved Print as a Service, leasing eller køb af printer, så du er godt rustet til at vælge den rigtige...

Phishing: Undgå at bide på krogen

Phishing-mails bliver stadig mere udspekulerede i udseende og metode, med det formål at lokke både store og små virksomheder i nettet. Læs med her og bliv klogere på hvad phishing er, og hvordan du og dine medarbejdere undgår at bide på krogen.Hvad er phishing?...

Høje ambitioner for it virksomhed i Slagelse

Den grønlandske IT virksomhed, Comby, har høje ambitioner med det nye hovedsæde i Slagelse. Comby gearer til vækst, og har ambitioner om at runde en omsætning på 600 mio. kr. med 300 ansatte i alt i både Danmark og Grønland. Med afsæt i mere end 20 års erfaring med at...

Hardware as a Service: Alt i én løsning

Hardware as a Service (HaaS) er en ny løsning som vinder mere og mere frem i IT-verdenen - og med god grund. HaaS-modellen tilbyder en lang række fordele, som ikke er set før ved leasing- eller lejeaftaler. Skal vi sikre dig en stabil og effektiv IT-drift?Vores...

Moderne IT-løsninger og sikker drift har højnet CHYMEIAs IT-arkitektur

Moderne IT-løsninger og en effektiv IT-drift har højnet CHYMEIAs IT-arkitektur. CHYMEIA udvikler softwareløsninger til kemikaliestyring og udarbejdelse af kemikaliesikkerhedsdokumenter. Derfor er høj oppetid og kontinuerlig drift altafgørende for, at de kan udvikle...

IT sikkerhed er ikke en mulighed – det er en nødvendighed

IT sikkerhed er ikke længere et spørgsmål, det er en nædvendighed. Antallet af cybertrusler er stigende i Danmark, men  alligevel er der stadig mange virksomheder, som ikke har de fornødne sikkerhedsforanstaltninger. Grunden hertil skyldes bl.a. at virksomhederne er i...

Skal vi sikre dig en stabil og effektiv IT-drift?

Vores IT-konsulenter er klar til at tale om, hvordan vi kan sikre din virksomhed en stabil og effektiv IT-drift. Udfyld formularen, så kontakter vi dig.

IT konsulent