Den grønne omstilling præger agendaen mere og mere i de danske offentlige og private organisationer, og nu har den også fundet vej til IT-området. Hos Comby har vi netop fokus på, hvordan cirkulær økonomi kan bidrage til at gøre fremtidens IT mere bæredygtigt.
Cirkulær økonomi skal gøre IT-området grønnere
Når IT-området skal gøres grønnere, skal vi have fat i en tilgang, der hedder ’cirkulær økonomi’. Der er stadig lang vej til, at man kan kalde nye produkter for ’bæredygtige’ i IT-branchen. I stedet er det de cirkulære produkter, der udgør størstedelen af, hvad vi kalder for bæredygtig IT i dag.
”Den cirkulære tilgang drejer sig om at tage produkter, der allerede har haft et liv og sende dem på markedet igen i en ny og forbedret udgave. En tilgang vi arbejder benhårdt på at udbrede blandt danske kommuner og virksomheder,” fortæller Lars Steffensen, der er Business Unit Manager for Circular Computing™.
Skal vi sikre dig en cirkulær økonomi?
Vores IT-konsulenter er klar til at tale om, hvordan vi kan sikre din virksomhed en cirkulær økonomi. Klik på knappen og udfyld formularen, så kontakter vi dig.
Genproducerede, ikke genbrugte
I Comby arbejder vi for at sprede budskabet om den cirkulære tilgang til IT. Mange danskere er allerede vant til tanken om at genbruge materialer og sortere affald i deres privatsfære, og det bliver også mere og mere udbredt i erhvervslivet.
”De fleste kan støtte op om genanvendelse af ressourcer. Det er jo næsten dumt ikke at gøre det der, hvor vi kan gøre det. Men når det kommer til hardware og elektronik som f.eks. computere, handler det ikke blot om at genanvende; det handler om at genproducere,” påpeger Lars Steffensen.
Med ISO 8887 tager Circular Computing™ en brugt laptop og gør den så god som ny – eller bedre.
”Det vi gør med Circular Computing™, er at genproducere laptops, så de rent faktisk bliver bedre. Der er jo ingen ide i at udskifte en brugt laptop med en, der er fuldstændig magen til og i samme stand. Derfor arbejder vi efter nogle ISO-standarder, der tillader os at udskifte vitale dele af computeren, så den bliver tilbageført til minimum samme stand og garanti, som da den var ny,” forklarer Lars.
Når vi tænker ’genbrug’, tænker vi på noget, der er brugt – det ligger i ordet – og derfor vil vores umiddelbare opfattelse være, at produktet er i en ringere stand, end hvis vi købte det fra ny. Men det er altså ikke tilfældet her. Når vi genproducerer, og ikke blot genbruger, har vi muligheden for at forbedre kvaliteten og på den måde sikre en god brugeroplevelse og en længere levetid.
”Vi oplever selvfølgelig, at der sidder folk i IT-afdelingerne, hvor deres umiddelbare opfattelse af cirkulære produkter, er at de er brugte og ser brugte ud. Og det vil man naturligvis nødigt give til medarbejderne. Men når vi introducerer Circular Computing™, oplever vi også, at de folk får en helt anden opfattelse. Produkterne har fået ny overfladebehandling og har fået udskiftet vitale dele, som gør dem så gode som nye,” fortæller Lars.
Fordelene ved Circular Computing
Hvorfor er det overhovedet så interessant at snakke cirkulær økonomi og bæredygtig IT?
I vores optik er fordelene ved at genanvende og gen-producere hardware som f.eks. bærbare computere så stærke, at vi ikke kan vende dem ryggen. Det kræver et anderledes mindset, men hvis din virksomhed f.eks. indtænker en bæredygtig indkøbspolitik med Circular Computing™, vil det gøre en reel forskel, der bl.a. betyder:
- At hver bærbar du køber, er et certificeret CO2-neutralt produkt.
- At der spares 190.000 liter vand pr. Circular Computer, der indkøbes i stedet for en ny.
- At fem træer plantes for hver bærbar, der købes for at kompensere for CO2-udledninger.
- At der undgås 380 kg CO2-udledning ved at købe en genfremstillet laptop fremfor en ny.
- At I hjælper med at bevare jordens ressourcer og reducere mængden af e-affald.
Circular Computing giver desuden mulighed for at reducere omkostningerne med ca. 40%, og du får tre års garanti på en Circular Computer. Læs mere om Circular Computing og bæredygtige laptops.
Indkøbsadfærden ændrer sig
Vi ser en udvikling i både den offentlig og private sektor, hvor der kommer større fokus på forbrugsadfærden, når det kommer til indkøb. Hidtil har det i høj grad været IT- og økonomiafdelingerne, der har taget alle indkøbsmæssige beslutninger på dette område – og det er det i høj grad stadig – men i dag ser vi i også, at CSR- og indkøbsafdelingerne har indflydelse.
”Det er forholdsvis nyt, at man som organisation kigger på forbrugsadfærden og på, hvorvidt den cirkulære økonomi kan understøtte denne bedre. Men det er en positiv udvikling, og jeg er ikke i tvivl om, at vi kommer til at opleve det flere og flere steder de kommende år,” siger Jørgen Vestergaard, der er direktør for salg og udvikling i Comby.
De danske kommuner går forrest
Samtidig mener Jørgen, at særligt de danske kommuner allerede er godt på vej, når det kommer til at tænke bæredygtig IT.
”På trods af, at ’grøn’ eller ’bæredygtig’ IT er relativt nye begreber, er de danske kommuner allerede ret langt på området. De gør en god indsats, og man kan mærke, at det forplanter sig ned igennem organisationerne fra f.eks. økonomi- eller kommunaldirektøren og ned til indkøb. De begynder at kigge efter mere bæredygtige løsninger – både på IT-området, men også på andre områder, så jeg synes faktisk, det ser ud som om, at kommunerne godt kan blive frontløbere på det her område.”
Udviklingen går den rigtige vej, men vi er kun lige kommet i gang. Hos Comby ser vi en vigtig opgave i at hjælpe kommuner og andre virksomheder med at komme i gang. Ingen kan inkorporere en 100% cirkulær økonomi eller bæredygtig IT fra den ene dag til den anden, så det handler om at tage de første vigtige spadestik.
”Opgaven består i, at vi alle sammen skal tænke mere i retning af at genanvende ressourcer fremfor at købe nyt. Og der hvor man kan starte, og hvor jeg tror, kommunerne kommer til at starte, er ved at lave en hybrid-strategi, hvor de både køber nye produkter og samtidig kigger på, hvor de egentlig kan købe og anvende cirkulære produkter i deres organisation. Vi kan allerede se, at det bl.a. er det, der begynder at præge noget af det nyere udbudsmateriale,” fortæller Jørgen.
Sådan kommer du i gang
Er den grønne omstilling også nået frem til din agenda, så handler det om at starte der, hvor det giver mening for din virksomhed at starte. Hav store ambitioner, men start i det små, så det ikke bliver en for stor omvæltning på en gang.
Er du klar til at blive klogere på cirkulær økonomi og bæredygtig IT? Så kontakt os her, og lad os tage en snak om, hvordan du kommer i gang.
Skal vi sikre dig en cirkulær økonomi?
Vores IT-konsulenter er klar til at tale om, hvordan vi kan sikre din virksomhed en cirkulær økonomi. Udfyld formularen, så kontakter vi dig.